2011 Wereld draait door

In dit verhaal word aan de hand van eigen vakantie foto kiekjes uit Azie verteld over seksuele uitbuiting van kinderen.

Seksuele uitbuiting van kinderen komt overal voor. Het kind word behandeld als een seksueel en/of commercieel voorwerp. In sommigen landen bieden kinderen  zich gewoon aan op straat. Kindersekstoerisme is een bijzondere vorm van seksuele uitbuiting, waarbij daders op reis seksueel misbruik maken van kinderen.  In andere landen is het onzichtbaarder en spreekt men af via internet en mobiele telefoon en is seks ergens thuis, op het werk of in een hotel. In Nederland was onlangs een grote zedenzaak met een badmeester als dader en in maart 2011 word bekend dat in een grote zedenzaak rond een medewerker werkzaam in de kinderopvang die tevens oppaswerk deed, het kind aangeboden werd op internet om te delen (zie ook onder Columns 2010 Maatschappelijke belang).

U kunt op onderstaand foto klikken voor groter formaat

In Azie lijkt het om kinderen van alle leeftijden te gaan maar de piek heeft de puberteit al bereikt. Met 18 zijn ze niet meer minderjarig maar volwassen en tellen ze niet meer mee in de telling van kinderprostitutie. Van de een op de andere dag is er op eens geen probleem meer? De leeftijd is niet van het gezicht af te lezen, identificatie kaarten zijn een hulp middel.

Armoede is een van de belangrijkste oorzaken van seksuele uitbuiting van kinderen. Door slechte economische omstandigheden zitten kinderen in een uitzichtloze situatie waardoor er voor hen geen andere uitweg is om in hun bestaan te voorzien dan in de prostitutie te gaan. Vaak zijn deze kinderen dakloos en/of drugsverslaafd, voelen ze zich verantwoordelijk om voor hun familie te zorgen zodat ze elke gelegenheid aangrijpen om geld voor hun familie te verdienen, of hebben geen familie.

Een negatief zelfbeeld als gevolg van bv emotionele verwaarlozing en/of mishandeling of seksueel misbruik tijdens de kinderjaren vergroot de kans om  terecht te komen in een seksuele uitbuitingssituatie. Pooiers maken niet alleen seksueel misbruik van minderjarigen, maar zij maken ook misbruik van hun zwakke psychologische en emotionele positie waardoor zij makkelijk te manipuleren zijn.

De aarde is plat, omstandigheden, normen en waarden veranderen waardoor mensen in kwetsbare posities terecht kunnen komen. Zo lijkt het bijvoorbeeld een normaal straatbeeld geworden te zijn in Azie dat westers ogende mannen over straat gaan met Aziatisch ogende jongere vrouwen. Het lijkt reguliere business dat vrouwen met zo’n typisch tasje voor een avond, nacht, tripje of vakantie mannen tegen betaling gezelschap houden.  In een enkele situatie ontstaat er een langduriger contact. Ook komen mensen in kwetsbare posities als zij hun baan verliezen, seizoenswerk tegen valt,  of mensen die van het platteland naar de stad trekken op zoek naar een baan. Bijvoorbeeld omdat zij niet meer in de rijstvelden willen werken en via de media een rooskleurig beeld voorgeschoteld krijgen van het leven in de stad. Wanneer er ook in de stad geen werk te vinden is, komen zij in achterstandsbuurten terecht en leven de kinderen vaak op straat.

Culturele misvattingen kunnen ook een rol spelen. In verschillende culturen word bv mannelijkheid bevestigd door seks te hebben met jonge meisjes of maagden. Zo gelooft men in sommige landen in Azie en Afrika dat seks met een maagd jonger maakt en potentie en succes in zaken brengt. In landen waar een taboe rust op seks voor het huwelijk, is het soms gebruikelijk dat mannen al vanaf jonge leeftijd naar prostituees gaan. Ook speelt de misvatting dat het hebben van seks met jonge meisjes de mannen beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen of HIV/aids.

De politieke  situatie houd de business soms in stand doordat er niet actief gewerkt word om seksuele uitbuiting aan te pakken, adequate wetten en regels te ontwikkelen en te handhaven. Ook verdienen regeringen soms op legale en illegale wijze aan de bloeiende seks(tourisme)industrie. Douane- en politiemensen worden in veel landen vaak slecht betaald en kunnen daardoor gevoelig zijn voor omkoping en corruptie. Bijvoorbeeld door tegen betaling gewenste identificatie bewijzen te verstrekken.

De anonimiteit ver van huis maakt dat mensen hun grenzen verruimen. De vanzelfsprekendheid waarmee kinderen in sommige landen zich als seksuele partner aanbieden of worden aangeboden zorgt er voor dat mensen ter plekke  nieuwsgierig en/of verleid kunnen worden tot seksuele contacten met minderjarigen. Ver weg van hun eigen sociale omgeving, voelen ze zich anoniem en veilig, en doen dingen die ze in hun eigen omgeving niet zouden durven, soms zich niet bewust van het feit dat wat ze doen strafbaar is. Natuurlijk zijn er ook daders die bewust op zoek gaan naar seksueel contact met kinderen. In ieder land is de grootste groep misbruikers echter de lokale bevolking.

Kinderen zijn goedkoop. Daar waar je in Nederland een biertje drinkt heb je daar seks met een kind.

Het grote verschil tussen rijk en arm maakt dat iemand met een gemiddeld inkomen economische macht heeft waardoor het risico op uitbuitingssituaties op de loer ligt.

Kinderen denken nog in de korte termijn, zij hebben nog geen besef van de lange termijn gevolgen van hun daden. Dat leren ze naarmate ze volwassen worden. Ik heb honger, geld nodig, de hele dag nog niet gegeten, als ik het niet doe gaat hij naar een ander.

Risico’s op o.a. (geslachts)ziekten, aids, zwangerschappen, verwondingen met uiteraard ook weer psychologische impact.

Syfilis is een geslachtsziekte die zich uit als de meeste geslachtsziektes; branderig gevoel en jeuk. Als je er mee naar de dokter gaat krijg je een anti biotica kuurtje van een paar dagen.  Daarna is het over. Wanneer je er niets aan doet, verdwijnen de klachten na enkele weken. Je denkt dan dat de ziekte voorbij is, maar hij is alleen in slaaptoestand gegaan. De slaaptoestand duurt ongeveer 10 jaren. Daarna uit de ziekte zich met ernstige hersenbeschadiging en dood als gevolg.

Vrouwen raken zwanger en krijgen kinderen, moeders lopen met kinderen op de arm. Je kunt je voorstellen dat er een grote kans bestaat dat deze kinderen als jong meisje of tiener in de prostitutie belanden. De kans word alleen maar groter als moeder aan b.v. een verwaarloosde syfilis overlijd.

Kinderen lopen meer risico op seksueel overdraagbare ziektes dan volwassenen, omdat zij nog niet zijn uitgegroeid en hun lichaamscellen makkelijker beschadigd raken.

Kinderen lopen risico dat er fysiek geweld gebuikt word door diegene die hen uitbuit, zoals pooiers, handelaren of klanten. Het gevolg van werk weigeren kan zijn dat je b.v. geslagen word, geschopt, verwond met brandende sigaretten of verkracht.

Alle kinderen reageren anders op wat hen overkomt. Ik ben een beter leven niet waard. Het was mijn eigen keuze om zo de familie te ondersteunen. Ik houd van mijn pooier. Schaamte. Schuldig. Weinig zelfvertrouwen. Nachtmerries, slapeloosheid. Depressie. Zelfbeschadiging. Drugsgebruik. Trauma’s. Zelfmoord.

Het is erg moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen. Ze hebben geen vooruitzicht omdat ze niet naar school gaan en hebben daarom geen kans op beter werk en een goede toekomst voor zichzelf en hun kinderen.

Seks met Kinderen is een misdrijf.

Seksuele uitbuiting van minderjarigen is overal ter wereld strafbaar.

Kindersekstoeristen maken gebruik van faciliteiten van het toerisme zoals vliegtuig, hotel en bars. Toerisme kan een signalerende en voorlichtende rol vervullen.

Kies een reisorganisatie aangesloten bij Thecode.org.

Meld vermoedens van misbruik  Meldkindersekstoerisme.nl.

Vermijd plekken waar kinderen worden uitgebuit, en geef er geen geld uit want dan houd je immers indirect de situatie in stand. In de Red-light districts is het vaak niet zichtbaar of er kinderen gebruikt worden. Als we in gesprek gaan word er verwezen naar identificatie papieren en dat men niet in de problemen wil komen dus dat kinderen niet aan de orde zijn. Wat is waarheid? We maken maar wat lol met de meiden, ons realiserende dat we voor hen altijd potentiële klanten blijven.

Met het halen van kinderen uit de prostitutie help je misschien een kind maar de bron van de problemen wordt niet opgelost, het gat wordt wel weer gevuld door nieuwe kinderen.

Zolang ouders niet voldoende verdienen,

Zo lang zij zich maar blijven voortplanten,

Kinderen niet naar school gaan,

Er geen goede wetgeving is,

Blijft seksuele uitbuiting van kinderen bestaan,

De wereld draait door.


Meer info?


When you stand by the window

And outside life goes by

And people are just shadows

Of a dirty lie

When your heart is exploding

Will you let it burn

And you look around

There’s no return

What do you do now

What do you do now

Do you sit down and wait

And cry

When it’s all too late?

When you live in a dark

And cold and chilly hole

And you know where you are

That’s the human soul

And your feet keep on walking

Leaving every hope

And children are born


All around the globe

2015 campagne

Lees meer: Terre Des Hommes – Dont look away