2011 ’t Schaep met de vijf pooten

Rond 1970 werden in het buurtcafe ‘t schaep met de vijf pooten de nieuwste buurtroddels en het commentaar op de veranderende tijdsgeest doorgesproken. Rond 2011 nemen we een en ander door op diverse social media zoals hyves, twitter, face boek e.d..We hebben voortdurend contact met elkaar via mail, ping, sms, chat, kwetter … We ontvangen razend snel informatie via de digitale snelweg. De wereld is plat. Wikileaks brengt infomatie naar buiten die jarenlang verborgen kon blijven.

Digitale hittepetitten hebben de wereld overgenomen.

‘t Schaep met de vijf pooten leverde leuke liedjes op zoals We benne op de wereld om mekaar (om mekaar om mekaar om mekaar) te helpen, nietwaar? Het zal je kind maar wezen:

As je mekaar niet meer vertrouwen kan … waar blijf je dan …

Zo is’t toch meneer? …

Ja, zo is het natuurlijk nog steeds!
Kunnen we elkaar nog vertrouwen?

Er komt zoveel informatie op ons af. Kennis is algemeen verkrijgbaar. We worden overspoeld. We ontvangen informatie waar de gemiddelde wijze uil of Calimero niet mee uit de voeten kan.
Geld is in Ijsland kwijt geraakt. Griekenland maakt er een zooitje van. Eurpa gaat ze redden met de euro als hart. Frankrijk ook … De DSB bank heeft vele slachtoffers gemaakt. Onze beleggingen en obligaties zijn fors gekelderd en het beloofde rendement is er niet meer. Ons gespaarde pensioen raakt op. Oude mensen met pensioen worden morgen gekort. We mogen niet met 65 jaar met pensioen. We moeten doorwerken tot 67 jaar. We moeten meer zorgpremie betalen, meer pensioen premie. Het spaarloon verdwijnt. De brandstofprijzen blijven stijgen.

We zijn overgeleleverd aan allerlei zaken die we niet kunnen beinvloeden, al onze zekerheden brokkelen af.

Als je mekaar niet meer vertrouwen kan….waar blijf je dan?

We zoeken onze toevlucht in het protesteren op allerlei manieren b.v. de occupy beweging of we keren ons tegen de mensheid en richten ons slechts nog op dieren of we zoeken medestanders op andere onderwerpen die ons raken. De digi wereld maakt dat we elkaar snel vinden, snel informatie uit kunnen wisselen, snel plannen kunnen smeden, onze toevlucht vinden bij elkaar. Net zo snel zijn we elkaar weer kwijt. Van de digitale snelweg, uit het hart.

Toevlucht bij Occupy-protesten over de hele wereld. Acties tegen de rollen van bankiers, politici en investeerders in de financiele crisis. Vreedzame protesten tegen de graaicultuur. Op sommige plaatsen loopt het uit op geweld … zoals soms voetbalwedstrijden ook uitlopen op geweld … groepen relschoppers duiken op … ook een vorm van protest. In de occupy-protesten heerst weer even het gevoel dat we wat kunnen bereiken met elkaar, dat we niet overgeleverd zijn aan 1% wijze uilen. De wijze uilen irriteren zich aan de tentjes en roepen ‘doe toch eens normaal’. Die tentjes storen in onze keurige straatjes. Dit is voor de occupy-beweging slechts een prikkel om door te gaan. De wijze uil slaat ze met z’n vleugels neer.

Toevlucht zoeken bij dieren. De partij voor de dieren is opgericht. Ophef en rechtzaken komen voorbij over allerlei zaken zoals animal cops, slachten van schapen, waken bij een zwaan, redden van de poes in de boom, vissers, jacht, zwientje tikken, koeknuffelen, kanaries kweeken, paarden management, wilde vogels temmen. Onlangs de rechtzaak over Orka Morgan. De orka gaat niet de vrije zee in nu de staatsecretaris op verzoek van de rechter de afgegeven exportvergunning nog eens uitgebreid heeft onderbouwd.

Toevlucht zoeken bij lotgenoten, mensen die tegen dezelfde zaken aanlopen, samen kunnen we misschien iets nieuws creeeren. Of het nu gaat om klachten procedures, burger initiatieven, condoleances, zorg inkopen, reizen, … we weten elkaar te vinden, we zoeken toevlucht bij elkaar!

Vaak gaat dat naar eer en geweten en volgens maatschappelijk aanvaardbare normen en waarden. Maar steeds vaker word toevlucht gezocht tot praktijken die discutabel zijn. Er word gesproken over moderne slaverij omdat er mensen zijn die b.v. niet te vreden zijn over de zorg en in de mazen van de wet andere mensen werk bieden (b.v. zorg voor hulpbehoevenden thuis, land- en tuinbouw) De werknemers zijn gehouden aan door de werkgever vastgestelde aanwijzingen mbt bv het huren van overnachtingsplaats, het kopen van levensmiddelen, afsluiten van rechtsbijstand, reizen naar vaderland. Ze zijn meervoudig afhankelijk gemaakt. Dat dat in Nederland mogelijk is, vragen we ons dan af. Er zijn veel meer voorbeelden van gerechterlijke fouten en/of dwalingen. Wat te denken van een limburgse moeder die vrijgesproken is nadat er 3 babylijkjes bij haar in en om het huis gevonden zijn. De financiele- en rechtszekerheid van vroeger verdwijnen. Zekerheden van vroeger blijken luchtbellen die een voor een uitelkaar spatten.

Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan?

We blijven in het digitale tijdperk!
We zijn afhankelijk van de digitale wereld voor informatie, kennis, contact. Als de black berry RIMt en 3 dagen stoort zijn er 20% minder ongelukken. Als de computer het niet doet kan ik niet internetbankieren, geen telefoonnummers op zoeken, niet kwetteren met anderen … Als op het werk computers uitvallen loopt iedereen geirriteerd door de gangen. Als de pin het niet doet kan ik niet betalen want contant geld hebben we bijna niet meer … error … geen verbinding kunnen maken met de server, geen verbinding met anderen … teruggeworpen op ons zelf … geirriteerd en vervreemd kijken we om ons heen in de digitale wereld. Zodra de error is hersteld zoeken we weer snel lekker digi toevlucht bij elkaar. Maar net zo snel zijn we elkaar weer kwijt op de digitale snelweg en nemen een andere afslag.

We zijn meervoudig afhankelijk geworden en vervreemden van oude zekerheden en luchtbellen. Wie dit alles werkelijk tot zich door laat dringen, zich realiseert wat dit allemaal betekent, ook voor de toekomst … loopt het risico het niet meer aan te kunnen, geconfronteerd te worden met angsten, wanen, suicide … psychiatrie.

Toevlucht zoeken in Azie … lekker weer … rustiger tempo … goedkoper … Relaxed …
(Zie column 2009 onderduiken)

Ja maar, ook daar orkanen, overstromingen, armoede, corruptie en misbruik … (www.ja-maar.nl)

Ja en, de wereld draait door …

‘t Schaep met de vijf poten – Als je mekaar niet meer vertrouwen kan.