2009 Stilte voor de storm?

Hoe zou het met de solo zeilster zijn?

In grote kantoren zijn er allemaal mensen die onderzoek doen om straks de rechter te kunnen adviseren.

Een kind met buitengewone ambitie en idealen en een vader die haar steunt en stuurt. Is dit daadwerkelijk de ambitie van het kind of maakt de dochter de dromen van haar vader waar?  Het kind is in ontwikkeling  en er kunnen allerlei gevaren op haar pad komen die haar ontwikkeling gaan bedreigen en die misschien wel zorgen voor een dood-kind. Onverwachte stormen, eenzaamheid, onvoldoende goede voeding, te weinig beweging of piraten.

Opeens is ook moeder in de pers die roept dat ze liever een levende dochter heeft waarmee ze mogelijk geen contact meer heeft dan een dode dochter. Maar een levende ongelukkige gefrustreerde dochter die haar ambitie niet waar kan maken omdat de overheid ingrijpt, wens je toch ook niemand toe.

Lopen kinderen zonder ambities niet een veel groter risico? Kinderen die haten, gewetenloos lijken, geweld plegen zonder emotie, niets te verliezen lijken te hebben. Deze kinderen brengen niet alleen zichzelf in gevaar maar ook de maatschappij. Is hier de kinderbescherming niet beter op z’n plek.

Natuurlijk ieder kind is er eentje en ieder kind heeft recht op bescherming en alles wat nog meer geformuleerd staat in het verdrag inzake de rechten van het kind. Maar is hier onze kinderbescherming nu ook voor bedoeld?

Mogen er geen uitschieters zijn, bijzondere kinderen met bijzondere idealen en ambities, moet alles passen binnen onze gemiddelde normen en waarden, moeten we altijd het zekere voor het onzekere nemen?

Vele ouders nemen dagelijks bekende risico’s met hun kinderen en in veel gevallen gaat dat goed. De gevallen waar het mis gaat lezen we in de krant bijvoorbeeld het verdronken kind, het kind dat met de tractor is overreden, de kinderen die met hun vader tijdens een bergbeklimming te pletter vielen, de verkeers slachtoffers etc …

Het leven bestaat uit zovele risico’s, moeten we een levenslustig kind vol ambitie en met bijzondere kennis, ervaring en vaardigheden dan als overheid beletten om haar droom te verwezenlijken of uit te stellen tot ze volgens de wet volwassen is?

Als ze niet gaat slaapt ieder rustig maar blijft in haar de onrust.

En als ze wel gaat en het gaat mis dan zegt ieder ‘zie je wel’.

En als ze wel gaat en het gaat goed  dan zijn we allemaal trots op haar.

Sterke gewenst aan de rechter die het nooit goed kan doen.

30-10-2009 – De rechter heeft gekozen voor het poldermodel.
Juli 2010 – De rechter heeft besloten de onder toezichtstelling te stoppen en de verantwoordelijkheid bij de ouders te laten. De ouders zijn verantwoordelijk om wel of niet toestemming te geven voor de zeiltocht.

04-08-2010 – De 14-jarige Laura Dekker is woensdagochtend om negen uur vanuit Zeeland vertrokken voor haar solozeiltocht rond de wereld. Ze vaart eerst samen met haar vader naar Portugal. Daar begint ze later echt aan de solozeiltocht.