2009 Gevangen

Gevangen is het verhaal waarin Ernst vertelt over zijn keuzes binnen allerlei vormen van gevangenschap.

De voetstappen komen dichterbij. Ik hoor de sleutelbos rammelen. De sleutel draait om in het slot en de man in het blauw vraagt: “u had gebeld?”

“Ik heb het koud en warm tegelijk, voel mij trillen, heb barstende koppijn, kan ik wat paracetamol krijgen?” Een strip paracetamol komt uit het borstzakje en er worden er 2 voor mij uit gedrukt. De deur valt in het slot.

Ik kies voor mijn kinderen. Ik wil een vader zijn voor mijn kids. Laatst was er in het oosten van het land een man omgebracht op de parkeerplaats. Dat kon mij ook gebeuren en dan zouden mijn kids geen vader meer hebben. Ik heb er mee geworsteld of ik mij de mannenliefde zou moeten ontzeggen. Hoever ga ik voor mijn kinderen ? Nu zit ik hier, in een cel, 4 muren om mij heen, verdacht van de moord op de vriend van de moeder van mijn kids.

Als jonge hond was ik op zoek naar liefde, relaties, seks. Ik was gretig, stond met beide benen in het leven, genoot van school, voetbal, vrienden, feestjes. Ik had spannende momenten met vrienden van mijn eigen leeftijd die ook op zoek waren. We speelden met onze plassertjes, keken bij elkaar, vergeleken en hielpen elkaar later met rukken. We vonden het reuze spannend. In de bosjes rond de school hadden we een geheime plek waar we seksboekjes bewaarden. We gingen verder kijken en ontdekten meisjes, die mooie gladde zachte ronde vormen. Ik genoot van het spel, een praatje, een schouderklopje, streel over de wang, handje vast, arm om de schouder en heel voorzichtig proberen de borstjes even aan te raken met mijn arm of schouder, zo ter loops als we van het ene lokaal naar het andere liepen.

Ik kreeg soms spontaan een erectie als ik dat zachte maar even voelde of er intens aan dacht. Dan kreeg ik het koud en warm tegelijk, werd wit en rood tegelijk, kon geen ademhalen, stond te trillen, compleet van slag. De feestje begonnen, schuifelen in de garage, schuur of op de zolder. Daar was het toegestaan om de borstjes tegen je aan te trekken, om diep te ruiken aan die prachtige haren, om met je handen de achterkant te strelen. Heel wat anders dan dat je nu weleens in die TV clips ziet, zo ging het bij ons niet. Met de jongens bespraken we wie al eens een kus gegeven had, wie met wie had proberen te tongzoenen, wie het mooist, liefst en aantrekkelijkst was, wie het meest gretig.

Op een feestje van Marco, een vage kennis van een vriend, ontmoette ik Babs. Het feestje was in zo’n zaaltje bij een kerk. Babs was een mooie, leuke, vlotte meid en we stonden heerlijk te dansen en te schuifelen. Ze vroeg of ik even mee naar buiten wilde gaan om een frisse neus halen. Nou dat heb ik geweten, buiten begon ze meteen te zoenen, mijn hele lijf werd warm en opgewonden, ik kreeg een erectie. Ze legde haar hand op mijn broek, tussen mijn benen, om mijn ballen, en trok mij zo zachtjes mee. Ze trok mij mee achter een gordijn, een gangetje door, een deur door en zo kwamen wij in de kerkzaal op de kansel. Daar trok ze haar truitje uit en legde haar borsten tegen mijn gezicht. Ik kreunde. Ze bukte en maakte mijn broek open, trok alles naar beneden en nam mijn penis in haar mond. Ik dacht dat ik gek werd.

Ik kreeg het koud en warm tegelijk, werd wit en rood tegelijk, ik kon geen ademhalen, ik stond te trillen, ik was compleet van slag. We hadden een geweldige vrij partij, we neukten tot we niet meer konden en vielen voldaan en uitgeput in elkaars armen in slaap. Ik was ontmaagd. Na een uurtje werden we wakker van de koude, hebben ons giechelend snel weer aangekleed en feesten er daarna nog vrolijk op los. Na het feest bleef Babs in mijn gedachten, ik kende alleen haar voornaam, wist niet waar ze woonde en dacht dat we elkaar vanzelf weer tegen zouden komen. Het leven ging door, school, voetbal, uitgaan en feestjes maar ik kwam Babs niet meer tegen. Totdat die vriend bij mij kwam en vertelde dat hij van Marco gehoord had dat Babs zwanger is en dat ik w.s. de vader ben. Ik kreeg het koud en warm tegelijk, werd wit en rood tegelijk, ik kon geen ademhalen, ik stond te trillen, ik was compleet van slag.

Ik besloot er met mijn ouders over te praten. Mijn ouders schrokken uiteraard ook maar stonden mij ook met raad en daad ter zijde. Als goed christenen vonden zij dat ik mijn plicht onder ogen moest zien en met Babs contact moest zoeken. Toen ik Babs weer zag was het niet de Babs die ik in mijn herinnering had, ze had een wat pafferig gezicht, piek haren en al een klein buikje. Babs begon meteen te huilen en ik heb haar maar in mijn armen genomen. Die warmte en opwinding van toen kwam weer in mijn lijf. Ik dacht zie je wel, wij zijn voor elkaar bestemd. Wij gaan trouwen en dit kind opvoeden. We hebben veel gepraat, ook met mijn en haar ouders en uiteindelijk besloten de stap te wagen. We huurden een flat en hebben Renske gekregen, een gezonde meid.

Binnen een jaar was Babs weer zwanger en 9 maanden later kwam Roy op de wereld. Daarna ging het mis, we hadden vaak ruzie, ik kon niets goed doen, ik was jaloers als Babs met een van mijn vrienden praatte, ik dacht dat ze aan het flirten was, ik vermoede dat ze iets met de fitness instructeur had gehad, ze ging steeds vaker op pad ‘s avonds, ik moest oppassen want ik was overdag al weg i.v.m. mijn werk. De ruzies werden steeds heftiger, de politie kwam over de vloer omdat buren gebeld hadden. We gingen praten met een maatschappelijkwerker. De kloof tussen ons bleek zo groot dat we besloten uit elkaar te gaan. Omdat ik een volledige baan had leek het voor de hand te liggen dat Babs het grootste deel de kinderen zou hebben, ik zou om het weekeinde de kinderen halen. Dit verliep goed, we konden goed praten over de kinderen en maakten samen afspraken over het consultatie bureau en de peuterspeelzaal.

De weekeinden dat ik de kids niet had ging ik weer uit, vrienden op zoeken. Ik leerde Ger kennen en we konden goed praten met elkaar. Na een paar weken wilde Ger mij iets vertellen. Ik zag aan hem dat hij het vreselijk moeilijk vond, hij zei dat hij twijfelde of hij het wel met mij moest bespreken, hij was bang mij als vriend dan kwijt te raken. Ik dacht nog ‘zo gek kan het toch niet zijn’. Hij vertelde dat hij verliefd op mij geworden was, wel vaker homofiele relaties had gehad en zo erg naar mij verlangde. Ik schrok niet eens, ik voelde een rust over mij komen, een rust die over ging in warmte en opwinding in mijn lijf, een gevoel dat ik lang niet meer gehad had.

We zijn naar de flat van Ger gegaan en daar heb ik de nacht van mijn leven gehad. Koud en warm tegelijk, wit en rood, happend naar adem, heftig trillend, compleet van slag. De volgende ochtend toen ik wakker werd in zijn bed en hij sinaasappels aan het persen was kreeg ik het benauwd. “Dit kan niet, dit kan niet …” bleef ik roepen.

Ger kwam bij mij, nam mij in zijn armen en vroeg wat er niet kon. Ik heb hem uitgelegd dat ik het contact met mijn kids wel kan vergeten als Babs er lucht van krijgt dat ik seksueel contact heb met een man. Ze zal mij dan ongetwijfeld gaan beschuldigen van misbruik en ze zal er voor zorgen dat ik ze nooit meer zie. Zeker nu ze al enige tijd een nieuwe relatie heeft met Piet is het contact toch al veel moeizamer. Het lijkt er op als of ik niets goed kan doen en ze mij overal op probeert te pakken. Ger stelde mij gerust, het is ons geheim. Hij kon zich mijn angst en paniek goed voorstellen.

We gingen elkaar steeds vaker zien en gingen samen weekeinden weg, ver uit de buurt zodat we anoniem konden zijn. Ger nam mij mee naar de homo scene, bars en ontmoetingsplekken alleen voor mannen. Ik genoot van de belangstelling van de keurende mannenblikken van top tot teen. Ik genoot van deze nieuwe wereld waar ik mannen van allerlei pluimage leerde kennen, waar rangen en standen er niet toe doen, advocaten, artsen, rechters, docenten, wethouders, makelaars, bloemenhandelaren, bootwerkers, verkopers, jongerenwerkers etc.

Ger stelde mij voor aan zijn vrienden en ik stelde mij open voor andere mannen, heel voorzichtig heeft Ger mij laten ervaren hoe het is om seks met meerdere mannen te hebben, er ging een compleet nieuwe wereld voor mij open. Maar ook steeds weer sloeg de angst en paniek toe. Wat als Babs hier achter komt, ik kies voor mijn kids, mijn vlees en bloed, onze toekomst. Als de kids het weekeinde bij mij waren geweest besloot ik steeds weer te stoppen met de homo-scene. Maar als Ger voor mij stond was ik als was in zijn handen.

Ik had het dilemma al vaak met Ger besproken en op een moment vertelde Ger dat hij meerdere mannen kende met dit probleem. Een aantal had een oplossing gevonden door te gaan samen wonen met een vrouw. Soms had de vrouw vergelijkbare belangen en was de relatie het grote geheim van die twee. Beiden werden met rust gelaten omdat zij keurig een huisje-boompje-beestje relatie onderhielden en onder die paraplu konden zij doen wat zij wilden. Soms was de vrouw gevallen voor de man en hield de man de vrouw als het ware voor de gek, minder zin in seks, druk op het werk, overwerk e.d.

Ger opperde dat het voor mij ook een oplossing kon zijn, hij zou mij voorstellen aan vriendin Janny. Janny was een leuke meid met een goede baan en zij had een relatie met een getrouwde man. Een rijke man met hoog aanzien in de politiek. Janny had hem ontmoet op een feest waar ze een pilletje genomen had en de wereld prachtig werd, ieder was aardig, lief, zacht en straalde. Ze dansten tot diep in de nacht en dronken water. Ze werd wakker in een hotelkamer in de armen van de man van haar dromen. Janny accepteerde dat hij bij zijn vrouw en kinderen bleef en zij op het tweede plan stond. Zij had er dus ook alle belang bij om voor de buitenwereld een keurig leventje te gaan leiden.

We hebben uren met elkaar gepraat, we hebben na een aantal flessen wijn met elkaar gevreeën om na te gaan hoe dat voelde. We vonden beiden dat als we dagelijks het bed zouden delen we in ieder geval geen afkeer van elkaar zouden moeten hebben. Janny vond het leuk en gezellig dat mijn kids regelmatig over de vloer zouden komen. In haar leven paste het krijgen van kinderen niet ook al voelde ze wel af en toe haar eierstokken kriebelen. Na 3 weken waren we er beiden van overtuigd dat dit de goede oplossing voor ons beiden zou zijn en we besloten langzaam aan familie en vrienden te vertellen dat we eindelijk een partner gevonden hadden met wie wij het leven zouden willen delen. We besloten dat trouwen te ver zou gaan en vooralsnog gingen we gewoon samen wonen met beiden onze eigen bankzaken en een gezamenlijke huishoud rekening.

Babs vond het geweldig dat ik ook weer een vriendin had want zij had al langere tijd Piet en deze vond mij nog steeds bedreigend omdat ik alleen leefde. Iedereen blij, leek het. Behalve Ger. Ik zocht hem op en vond hem alleen aan een kop koffie aan de leestafel van zijn stamkroeg, hij zag er moe uit. Hij vertelde dat hij z’n baan kwijt was, zijn vriend kwijt was en niet lang meer zou leven, hij had aids. Hoe raar het ook klinkt, het verhaal van Ger stond ver van mij af, voor hem vond ik het vreselijk maar ik had nu mijn eigen vrienden en dekmantel. Ger ging dood en ik genoot.

Totdat ik van Renske en Roy hoorde dat zij met Piet onder de douche moesten. Ik deed er eerst nog luchtig over, zo gaat dat in een huis met veel mensen en 1 douche. Renske vertelde vervolgens dat zij de piemel van Piet moesten wassen en poetsen met hun tong. Roy vulde aan dat Piet boos werd als zij er geen zin in hadden. Als Piet boos werd dan pakte hij hen zo hard vast dat het pijn deed. Roy liet zijn blauwe plekken zien op zijn armen. Als ze goed hun best deden dan kregen ze zeep uit de plasser van Piet waarmee ze zich zelf mochten wassen. Ik kreeg het koud en warm tegelijk, werd wit en rood tegelijk, ik kon geen ademhalen, ik stond te trillen, ik was compleet van slag. Toen de jongens op bed lagen heb ik Babs gebeld die mij uitlachte omdat ik het verhaal van de kids geloofde.

De volgende dag ben ik naar school van de kids gegaan om te vragen wat ik moest doen. De juf gaf aan dat beiden de laatste maanden wat stiller waren en tijdens het speelkwartier vaak toneel spelletjes speelden waarin ruzie en seks voor kwam. Zij rade mij aan naar het Advies en Meldpunt Kindermishandeling te gaan. Daar werd mijn verhaal afgedaan als van een jaloerse ex echtgenoot. Toen Renske en Roy 2 weken later weer kwamen en ik bij het naar bed brengen weer hun blauwe plekken op de armen zag en hun rood geïrriteerd plekken voelde ik een kilte door mij heen gaan. Ze vertelden dat ze ruzie met Piet hadden gehad toen mama gisteravond niet thuis was en ze vroegen of ze niet bij mij konden wonen. De kilte sloeg om in woede, de stoppen sloegen door.

Ik vertelde Janny dat ik nog even weg moest en ging op pad. Ik heb mijn dienstpistool meegenomen en ben naar het huis van Babs gereden. Ik belde aan, Piet deed open, ik keek hem in de ogen en zei, “jij blijft voor altijd met je poten van mijn kids af”, met 2 schoten viel hij op de grond.