14 – Ouders checken alles

Femke vertelt verder over de stiekeme contacten na zo’n 3 a 4 maanden na de melding;

Opa brengt James weer met de auto naar school. James praat honderd uit over van alles en nog wat, van de hak op de tak, priet praat. Bij doorvragen begint hij snel weer ergens anders over en vertelt oppervlakkig over de voetbal, dat het goed gaat thuis en dat het huiswerk op de riggel komt.

De triestheid druipt er vanaf James vertelt dat hij koude handen heeft met fietsen. Zijn vader gaat als eerste weg dus pakt dan zijn handschoenen. In zijn loyaliteit verklaart James het gedrag van zijn vader. Desgevraagd geeft James aan dat zijn vader weer een paar keer dronken is geweest. Ze hebben nog niets van Veilig Thuis gehoord en dat vinden zijn ouders ook wel vreemd. James ruikt. James vertelt hard te sparen voor het zeilkamp in de vakantie want als het niet goed met ons komt dan wil hij het zelf kunnen betalen. James vertelt dat vader woorden gebruikt in verkeerde betekenissen. James geeft aan dat zijn ouders weten dat hij af en toe contact met ons heeft, hij gooit wel alles weg want de ene keer is het goed maar de volgende keer weer niet … Opa geeft over het gesprek aan: “De triestheid druipt er vanaf”.

Schaatsbaan Oma haalt James weer op. We lopen over het zebrapad en James trekt mij aan mijn mouw i.v.m. de fietsers. Er ligt een broodje en cola voor James klaar. Het gesprek gaat in het begin ongeveer voort als in de ochtend. Desgevraagd vertelt James niet naar de ijsbaan te zijn geweest omdat zijn vader geen kaartjes had gekregen van zijn werk. In zijn loyaliteit verklaart James het gedrag van zijn ouders. We weten allen hoe de kinderen voorgaande jaren genoten op de ijsbaan en weten dat de ouders dit nu ook kunnen betalen. Het kost ouders te veel moeite om de belangen van de kinderen voorop te stellen. Onmacht.

James blijft hopen dat het goed komt James vertelt over een boek waar hij erg enthousiast van is en die hij aan het lezen is. “Het is wel sciencefiction maar er staan ook mooie dingen in zoals dat mensen kunnen veranderen.” James vertelt er van overtuigd te zijn dat mensen kunnen veranderen (en bedoeld ws zijn ouders) en heeft in het boek gelezen dat dat kan zoals de seizoenen ook veranderen van winter in lente. Als ik vraag aan James wat hij zou willen dat wij nu zouden doen, geeft hij het volgende aan.

James vindt dat we eerst moeten mailen naar zijn ouders en voorstellen weer contact met elkaar te hebben. Bijvoorbeeld eerst telefonisch of wellicht met iemand er bij. We moeten zeggen dat we dit nooit hebben gewild en dus wellicht het fout hebben gedaan. We moeten aangeven dat we willen proberen te blijven helpen. James heeft het over dat we allemaal onze wonden moeten likken en het langzaam weer opbouwen. James benadrukt dat we niet moeten zeggen dat je gaat helpen maar dat je zal proberen te helpen. Het is alsof hij droomt dat het weer goed komt. Ik geef aan dat ik het met opa ga bespreken. James zegt dat het misschien met de komende vakantie dan al weer goed is.

Computer spelen James vertelt verder dat hij op een karakter van zijn vader WOW mocht spelen. Ze vonden het beiden geweldig om dit samen te doen. James had iets voor zijn vader gewonnen.

Huuuh? Is dit de vader die bij ons aan tafel herhaaldelijk zijn zorgen uit sprak over het veelvuldig computergebruik van zijn zoon? James vertelt vervolgens dat hij misschien wel politicus wil worden of schrijver. En vervolgt met dat vader diep in zijn hart graag met opa (zijn vader) wil praten. Vader is boos omdat vader aan opa dingen vertelt zou hebben in vertrouwen, die opa nu gezegd heeft. Op de vraag waar dat dan over gaat geeft James aan dat niet te weten. Ik vertel over de nieuwe buren en deze kent hij inderdaad nog van de basisschool.

Ouders checken alles Opa brengt James weer naar school en heeft het gevoel dat het niet goed gaat. Maandag is ws ook het lastigste moment na het weekeinde thuis. James geeft aan niet naar de verjaardag van zijn nichtje te zijn geweest omdat hij kattenharen heeft en er dan niet in mag. Dit klinkt als dat James de boodschap van de ouders uit loyaliteit over neemt. We vragen ons af of James mogelijk nu snel uit school naar huis moet om Jos op te vangen maar in het gesprek met James vertelt hij daar niets over.

James geeft aan een hoog cijfer te zullen hebben voor een bepaald vak en voor een ander vak het hele weekeinde te hebben moeten leren van zijn vader. We weten niet meer goed hoe we de uitspraken van James moeten lezen. Is het loyaliteit naar ons dat hij aan geeft goed te leren ? Of is het zijn vader die druk zet en weer veel preekt ? Opa vertelt dat hij volgende week James niet kan halen en brengen i.v.m. werkafspraken. Door het gedrag van James wat voort komt uit het loyaliteitsconflict (…niet zich zelf kunnen zijn, inschattingen maken, liegen, draaien e.d. …) is het gevoelsmatig niet fijn geeft opa aan. Dit kennen we en hebben we bv ook in de tuin gezien vroeger toen hij met vriendjes speelde en fantasie verhalen vertelde als werkelijkheid…en zo contact kwijt raakte, gepest werd later e.d.

App. bericht van James; “Ouders checken alles”

Gerben vraagt in het eind gesprek met Veilig Thuis wat de aanleiding kan zijn dat James sinds twee weken geleden ongeveer aan geeft dat alles weer gecontroleerd wordt. Hier krijgen we niet echt antwoord op. We geven aan dat James zich richt op de uitslag en afspraken die vandaag gemaakt worden door Veilig Thuis met ouders over hoe het verder moet. James hoopt dat “ieder zijn wonden gaat likken”, “ het weer wordt zoals hier voor”, “iedereen kan veranderen, zoals de seizoenen”.

App bericht Dan appt James volstrekt onverwachts naar opa: “Ben je toevallig thuis vandaag?” Even later naar oma: “Is opa thuis vandaag of zijn jullie ergens heen?”

Als we reageren dat we in de middag thuis zijn en het leuk vinden als hij langs komt krijgen we het volgende antwoord; James: “nee laatmaar ik kan niet.”

Het zit ons niet lekker. We maken ons zorgen. Wat gebeurd daar achter de voordeur? Opa denkt dat wellicht niet James maar vader deze appjes schrijft. Het maakt ons van slag. Ik probeer het nog eens maar we weten niet meer of we nu met James of zijn vader appen. We worden er gek van.

Ook bij ons regeert de angst, we maken ons zorgen, we willen James niet in een nog lastiger pakket brengen, wat moeten we nu wel of niet doen, we zijn bang en willen het niet nog lastiger maken voor James. Wat is wijsheid? Wat is in het belang van James?

Femke: “Niemand die zijn nek uit durft te steken voor James in jeugdland. Wellicht is James later een van de volwassenen die op staat en probeert het tij te keren voor de vele kinderen die opgroeien in onveiligheid, niet gezien worden en vergeten worden.”