02 – Rot ouders

Femke heeft veel zorgelijke verhalen vertelt over het multi problem gezin en het afhouden van hulp als typische zorgmijders. Hieronder vertel ik het verhaal van Femke over een van de laatste incidenten voordat Femke en Gerben hun zorgen ook met school hebben gedeeld, waarop ouders het contact verbraken en Femke & Gerben daarop de melding deden bij Veilig Thuis.

Vader grijpt James bij de keel
Femke vertelt; Ouders nemen spontaan het initiatief om bij ons thuis in de tuin samen te eten, ze nemen de boodschappen mee. Naast de boodschappen komt er ook een fles drank en cola uit de tas. Vader blijkt al een aardige slok op te hebben als hij bij ons komt. Vader grijpt in een soort van stoei poging met James, hem veel te hardhandig bij de keel en tilt hem zo op. James protesteert. Ik zie zijn angstige blik en grote ogen nog voor mij. Vader draait, verliest zijn evenwicht en valt boven op James over een muurtje in de tuin. Vader kan zelf niet meer overeind komen en Moeder helpt hem om hoog.

Rot ouders
Huilend komt James over eind uit de tuin en rent naar binnen waar ik even later naar hem toe ga. Ik roep hem maar kan hem eerst niet vinden. Dan zie ik hem in het hoekje van de garage en lacht hij onzeker. James heeft pijn en laat de striemen van het muurtje op zijn rug zien. Hij vraagt zich af of hij er morgen op school weer last van zal hebben. Hij zegt een paar maal uit de grond van zijn hart “rot ouders”, droogt zijn tranen en doet vervolgens alsof er niets aan de hand is en loopt de kamer en de tuin weer in. Vader vraagt nog met zijn dronken kop “ gaat het James?”. “Ja hoor” zegt James, zijn vader verder negerende. Het is verbazingwekkend hoe snel hij weer doet alsof er niets is gebeurd. Wij hebben dit soort incidenten de afgelopen 14 jaren vaker meegemaakt. Hoe vaak zouden dit soort incidenten voor komen achter de voordeur?

Generaties
Moeder vertelt dat het alcoholgebruik haar herinnert aan vroeger thuis. Wij zijn bekend met een aantal gezinsgeheimen uit haar verleden. Moeder vertelt ook dat dit met vader nu een incident is en het wel mee valt.
Moeder heeft eerder echter wel eens aangegeven dat zij vader laat liggen op de bank als hij in slaap gevallen is van de drank en alleen naar bed gaat. Ook van James kennen wij verhalen dat vader tijdens de film in slaap valt als hij gedronken heeft. Ook is het ons herhaaldelijk opgevallen dat vader al een aardige slok op heeft als wij tijdens koffie tijd even komen buurten. Vader heeft wel eens aangegeven een mix nodig te hebben als hij uit zijn werk komt om te ontspannen. Alcohol verslaving is niet nieuw als we de generatie lijnen volgen.

James wil er buiten blijven
Er hebben zich deze zomer zich al diverse zorgelijke situaties voorgedaan. Van de afgelopen jaren hebben wij nog diverse beelden op ons netvlies zoals bijvoorbeeld Jos die onder de tafel schiet als vader zijn stem verheft, Jan die in elkaar krimpt, de SMS van James over het slaan van Jos door vader, het broekpoepen, het aan de oren naar de gang trekken, het verbaal te keer gaan tegen James en hem kleineren etc…
We vinden dat we nu echt een grens moeten stellen.
Opa neemt contact op met James om aan te geven dat hij met zijn vader gaat praten over het incident in de tuin. James vraagt nadrukkelijk aan opa om hem hier buiten te houden in verband met mogelijke represailles. De angst regeert bij James. Vader ontkend alles in het gesprek met Gerben.

Femke: “Ik zal die angstige ogen boven die hand van zijn vader nooit vergeten”.

De angst regeert